Drie DAW's vergeleken: Ableton Live, Cubase en Logic Pro

Wat is een DAW en wat kun je ermee?

Een Digital Audio Workstation is het computerprogramma waarmee je werkt als je muziek opneemt en bewerkt. Een DAW heeft veel verschillende functies:

En dit is nog niet alles. Door de VST-architectuur kan je allerlei plugins installeren waarmee je te gekke dingen kunt doen. Bijvoorbeeld live de toonhoogte van je zang corrigeren (autotune). Of een equalizer dynamisch de geluidssterkte laten volgen. Of een track sneller laten afspelen zonder dat de toonhoogte verandert. Waanzinnig!

Wat is de beste DAW?

Geen eenvoudige vraag. Cubase, Ableton en Logic hebben alle drie een prima reputatie. De verschillen zitten 'm vooral in de doelgroep, de bediening en de prijzen. Ze kijken natuurlijk ook goed naar de concurrentie, dus de mogelijkheden zijn vergelijkbaar. Het is vaak een kwestie van gewenning en voorkeuren. Mensen hebben de neiging om een eenmaal gemaakte keuze te blijven verdedigen, dus het is erg lastig om een objectieve vergelijking te maken. We bespreken ze hier kort.

Ableton Live

Ableton Live is de jongste van de drie DAW's. Ableton Live is dan ook toegespitst op het maken van de wat nieuwere genres zoals house, techno en trance. In Ableton Live kun je snel en makkelijk fragmenten en loops combineren tot een song. De toevoeging ‘Live’ in de naam is niet voor niets: je kunt er ook live snel een goed resultaat mee behalen.

Uiteraard kun je met Ableton Live ook op een meer conventionele manier je song opnemen. De bediening is intuïtief en snel te leren. Ableton Live is minder geschikt voor het perfect afmixen van je muziek.

Ableton Live beschikt net als de andere DAW's over een aantal instrumenten en effecten. De nadruk ligt op synthesizers.

Ableton Live is er in drie versies: Intro (ongeveer 80 euro), Standard (ongeveer 350 euro) en Suite (ongeveer 600 euro). Als je (muziek)student bent heb je geluk: je krijgt dan korting. Er is een demo-versie te downloaden en je kunt het programma zowel in Windows als in MacOs gebruiken.

Cubase

Cubase is de oudste DAW in dit gezelschap. Dat is in dit geval beslist geen nadeel. In geen enkele DAW kun je zoveel als in Cubase. Er zit heel veel ervaring in Cubase, het is een degelijk en stabiel programma. 

De interface is fraai en duidelijk, maar niet altijd even logisch. Dit maakt dat het wat langer duurt voordat je alle functies hebt gevonden. De manier van werken is conventioneel en lijkt op de analoge manier, met tracks (sporen) en channels (kanalen). Dit is vooral een voordeel als je met live-instrumenten werkt. Uniek is VST Connect: de mogelijkheid om via internet met andere muzikanten samen te spelen.

Ook Cubase beschikt over vst-instrumenten en en effecten. Zowel synthesizers als samplers, van uitstekende kwaliteit en voor alle genres geschikt. Cubase heeft ook een erg functionele mixer en (in de duurdere versies) tools waarmee je je mix kunt perfectioneren en masteren.

Cubase is er in drie versies: Cubase Elements (ongeveer 100 euro), Cubase Artist (ongeveer 300 euro) en Cubase Pro (ongeveer 550 euro). Er zijn goedkopere versies voor studenten.

Logic Pro

Logic Pro is van Apple en alleen te gebruiken op een Mac, dus als je een Windows pc hebt kun je Logic afstrepen. De manier van werken lijkt op die van Cubase, al lijkt de nieuwste versie met Liveloops ook de manier van werken van Ableton Live te faciliteren. 

Ook Logic is al een poos op de markt, maar de stabiliteit van het programma is helaas wat minder. Zoals altijd bij Apple is er veel aandacht voor het uiterlijk en de bediening. Logic Pro is dan ook sneller te leren dan Cubase. Ook Logic heeft standaard een flink aantal instrumenten aan boord.

Logic Pro heeft minder mogelijkheden dan Cubase, maar je bereikt er wat sneller resultaat mee. Logic Pro is er in één variant en die kost 229 euro.

Welke DAW moet ik kopen?

Er is geen beste DAW. Wel zijn er verschillen in de toepassing en de bediening, en hebben ze hun sterke en zwakke kanten. Met alle drie kun je prima uit de voeten.

Maak je elektronische muziek zoals house, techno of trance? Dan ligt Ableton Live het meest voor de hand. Heb je een Mac en wil je zo snel mogelijk aan de slag? Kies dan voor Logic. Wil je vooral heel veel mogelijkheden zowel bij audio als midi, stabiliteit en een professionele mix, ga dan voor Cubase.

Vergelijk wel de mogelijkheden van de  verschillende versies van deze DAW's. Ze verschillen bijvoorbeeld in aantal midi-tracks, aantal audio-ingangen en aantal instrumenten. Cubase Elements en Cubase Live zijn bijvoorbeeld prima geschikt voor demo's en streamen als je niet veel tracks gebruikt. Maar deze versies missen de mastering-mogelijkheden die je eigenlijk wel nodig hebt als je een professionele mix wilt maken voor bijvoorbeeld Spotify. Gelukkig zijn de goedkopere versies makkelijk te upgraden door het verschil in prijs bij te betalen.