Je eigen muziek spelen en opnemen
Muziek opnemen in je eigen thuisstudio
Heb je een fantastisch nummer geschreven dat je wilt opnemen, of wil je een cover opnemen? Dat kan tegenwoordig thuis en het kan heel professioneel klinken. Of je nu beginner bent of professional, het gereedschap is voor iedereen beschikbaar. Of je nu singer-songwriter bent, akoestische of elektronische muziek maakt, het kan gewoon.
Is het voor jou ook betaalbaar? Dat ligt een beetje aan je eisen, maar niets let je om te beginnen met eenvoudige middelen. Als je de goede keuzes maakt kun je later altijd uitbreiden.
Singer-songwriter live opnemen op de computer
Ben je singer-songwriter met een akoestisch instrument, en kun je goed live zingen en spelen tegelijk? En wil je dat 'live'-gevoel overbrengen? Dan heb je behalve je computer en je instrument eigenlijk alleen een goede usb-microfoon nodig en een ruimte met een geschikte akoestiek. De usb-microfoon kun je rechtstreeks in je computer pluggen.
De software voor het opnemen is gratis te downloaden. Experimenteer met de microfoonopstelling en de plaats van jou en de microfoon in de ruimte. Zo kun je een heel spontane en natuurlijke opname maken. Je kunt alleen achteraf weinig meer veranderen aan die opname.
Kortom: een goede usb-microfoon (ongeveer 200 euro) is dan je beste investering. Als je iets meer geld te besteden hebt (zo'n 500 euro) kies dan meteen voor een condensatormicrofoon en een losse audio-interface.
Instrumentale elektronische muziek en EDM
Bij elektronische muziek heb je die microfoon natuurlijk niet nodig. Je kunt dan eigenlijk twee kanten op. Er is een categorie apparaten die zelfstandig werkt, dat wil zeggen dat alle geluiden zijn ingebouwd en ook het bewerken van je creatie mogelijk is zonder computer. Vaak heeft zo'n apparaat een keyboard om de muziek in te spelen, maar er zijn ook apparaten die alleen maar ‘pads’ hebben om ritmische klanken te triggeren. Soms beschikken ze over een microfooningang. Toch raden we je aan om iets verder in de toekomst te kijken. Deze apparaten hebben al snel een beperkte functionaliteit.
De wereld van MIDI, DAW en VST
Voor wie niet weet wat deze afkortingen betekenen een snelle uitleg.
- MIDI is een standaard in de communicatie tussen muziekapparaten. Je keyboard geeft met een MIDI-signaal door welke toets je indrukt, en hoe snel.
- DAW staat voor Digital Audio Workstation. Het is het programma op je computer waarmee je de muziek opneemt en bewerkt. Bekende namen: Ableton Live, Cubase en Logic.
- VST is een standaard afspraak waardoor alle instrumenten en effecten te gebruiken zijn in elke DAW.
Het mooie van deze standaarden is dat je elk instrument en elke software kunt combineren. Zo kun je beginnen met een eenvoudig keyboard en een gratis of lite-versie van de DAW, die altijd wat geluiden en effecten heeft. Bevalt dat? Dan zoek je naar gratis VST instrumenten en effecten of koop je er een VST bij.
Als je meer mogelijkheden wilt in je DAW dan upgrade je die. Misschien ben je na een paar jaar toe aan een nieuw midi-keyboard of een andere midi-controller. Zo ben je dus flexibel en kom je tot een eigen geluid door het combineren van instrumenten en effecten van jouw keuze.
Wat kun je met een DAW?
Een DAW werkt met sporen, of 'tracks'. In een track staat het geluid van één instrument of één microfoon. Bij een microfoon is dit het geluidssignaal zelf.
Bij een elektronisch instrument staat in je track de MIDI-informatie. Simpel gezegd: je kunt er zien welke toets op welk moment is ingedrukt, hoe snel, en wanneer hij weer werd losgelaten. Dit ziet eruit als gekleurde balkjes. Je kunt die balkjes vervolgens bewerken, een beetje zoals in een tekstverwerker. Verkeerde noot gespeeld? Balkje verslepen naar een andere toonhoogte. Toets te vroeg ingedrukt? Begin van het balkje verslepen.
Daarnaast kun je ook geluidseffecten en bewerkingen toepassen op je tracks. Bijvoorbeeld de galm, de klankkleur of de dynamiek.
Van elke DAW zijn verschillende versies. De goedkoopste of gratis versies zijn beperkt in het aantal sporen, het aantal bijgeleverde VST instrumenten en het aantal bijgeleverde VST effecten. Die ‘light’ versies zijn wel een prima manier om het programma te leren kennen, en soms ook gewoon voldoende. Wil je meer mogelijkheden? Dan kun je eenvoudig upgraden of VST instrumenten en effecten van een ander merk toevoegen.
Produceren: je eigen geluidsbeeld
Voor veel mensen is het maken van een eigen geluidsbeeld net zo leuk als het componeren, zingen of spelen van muziek. Net als dat je met verschillende kleuren en technieken een eigen schilderij kunt maken, kun je met je eigen keuzes een persoonlijk kunstwerkje maken. Natuurlijk, de compositie, je arrangement, je instrument, en je stem bepalen een groot deel van je geluid, maar ook de verhoudingen, de klankkleur en de effecten bepalen het eindresultaat. Er is geen grens aan je creativiteit!